Het jaar 2020 was in Nederland, samen met 2014, het warmste jaar ooit sinds de metingen die begonnen in 1901. Landelijk gezien kwam de gemiddelde temperatuur uit op 11.7° terwijl dat normaal 10.1° bedraagt (tijdvak 1981-2010). Bijna alle maanden verliepen te warm. Alleen mei verliep vrij normaal en de maand juli verliep als enige maand net iets kouder dan het gemiddelde. In Ridderkerk kwam de gemiddelde temperatuur zelfs uit op 12.2°. 

De winter van 2020 stelde niets voor. De maanden januari en februari verliepen erg zacht en telde maar één dag met nachtvorst (-0.2°). Beide maanden verliepen gemiddeld 3.5° te warm. In maart kwam het wel tot vorst. Op twee dagen werd nachtvorst genoteerd met een laagste temperatuur van -1.6°. De maand verliep net iets te warm. In april werd de laagste temperatuur gemeten: -1.7° op de eerste april. Overigens verliep de maand met ruim 2° warmer dan gemiddeld. De maand mei kenmerkte zich door kou in de eerste helft en warmte in de tweede helft van de maand. Het kwik wist zelfs op twee dagen de zomers warme grens van 25° te passeren. Juni verliep met warm zomerweer en het kwik kon zelfs 2.5° hoger uitkomen dan normaal. Op maar liefst twaalf dagen kon het kwik stijgen tot boven de 25° en op twee dagen was het zelfs tropisch (boven de 30°). Juli verliep zoals gezegd wat kouder dan gemiddeld. Pas tegen het einde van de maand konden er drie dagen genoteerd worden met 25° en hoger en op de laatste dag van juli bereikte het kwik de tropische waarde. Augustus gaat de boeken in als een hete maand. Vanaf de 5e augustus tot en met de 16e augustus kwam de temperatuur iedere dag boven de 25° uit en vanaf de 6e tot en met de 13e werd zelfs de 30° overschreden. Het betekende een nieuw warmterecord. Op acht dagen kwam het kwik dus uit op tropische waardes en daarmee werd het oude record van 6 achtereenvolgende dagen verpulverd. September verliep ook zeer warm en ook in die maand werden warmterecords gevestigd. Op de 15e zinderde het kwik naar 32.5° in Ridderkerk en in het Brabantse Gilze Rijen werd zelfs de 35° overschreden. Nog nooit werd het zo laat in een jaar nog tropisch warm en nog nooit werd de 35° in september gemeten. Oktober was een vrij normale maand met vrij normale temperaturen. De gemiddelde temperatuur lag iets boven normaal. November verliep met 2° weer warmer maar werd wel de eerste nachtvorst genoteerd van het najaar. Op de 30e daalde het kwik naar -1.4°. December verliep ook met 2° ook veel warmer dan een normale decembermaand. 

2020 was een nat jaar. Dat kwam met name door het najaar want het vooral het voorjaar en een deel van de zomer verliepen juist droog. Toch was het niet overal nat. Zoals vaker waren de verschillen groot. Het natst werd het bij het KNMI station van Hoek van Holland waar met name het najaar zeer nat was. Totaal viel daar in 2020 maar liefst 970 mm. In het Limburge Ell viel bijna de helft minder, 485 mm. In Ridderkerk kwam het totaal uit op 936 mm en ook hier betekende het een nat jaar. Na een droge januari (49 mm) volgde een zeer natte februari met bijna 139 mm. Na een normale maart volgde een zeer droge aprilmaand. Er viel slechts 14 mm in Ridderkerk maar het kon nog gekker. In mei viel er amper regen en kwam het neerslagtotaal in Ridderkerk uit op 4.7 mm.  De droogte werd bestreden door de neerslag die viel in juni. Maar liefst 154 mm viel er in die maand in Ridderkerk. Juli verliep vrij normaal qua neerslag maar wel iets onder normaal. De hitte in augustus ging ook nog eens gepaard met droogte maar plensbuien zorgde er nog wel voor dat de neerslaghoeveelheden boven normaal uitkwamen. September verliep qua neerslag weer vrij normaal maar in oktober viel er weer veel neerslag. In Ridderkerk kwam de teller uit op ruim 128 mm. November verliep weer vrij normaal en in december viel weer veel neerslag. Uiteindelijk kwam de teller in december uit op 106 mm. De natste dag van het jaar in Ridderkerk was op 26 juni toen er 35 mm in korte tijd viel uit enorme plensbuien. De neerslag die viel, viel in de meest vloeibare vorm, dat wil zeggen gewoon regen. Op een enkele dag viel hagel maar sneeuw werd in 2020 niet waargenomen, althans niet in Ridderkerk en ook niet landelijk gezien in De Bilt bij het KNMI. Zo wordt sneeuw, zeker als de naar de laatste jaren kijken, een steeds zeldzamer verschijnsel.

Als we kijken naar de wind was de februaristorm wellicht de meest opvallende. Op 9 februari trok storm "Ciara" over het land. Het was de eerste storm met een naam in Nederland. Verder was er in september de storm met de naam Odette maar boven land werd toen geen stormkracht geregistreerd. Op 27 december was er nog "Bella" maar ook die storm viel boven land nog relatief mee. 

Het jaar 2020 was niet alleen een heel warm maar ook een zeer zonnig jaar. De zonnepanelen gaven dan ook ruim resultaat. Totaal leverde dit jaar 2025 uren aan zonneschijn op terwijl dat normaal rond de 1639 uren is. Het betekende overigens een derde plek in de zonnigste jaren ooit. Het jaar 2003 blijft koploper met 2100 uren zon, het jaar 2018 bezet een tweede plek met 2089 uren zon.
 
Jaar - IJsdagen (Tmax < 0°C) [vorig jaar] 0 [2]
Jaar - Koude dagen (Tmin < 0°C) [vorig jaar] 9 [23]
Jaar - Koele dagen (Tmax < 10°C) [vorig jaar] 83 [97]
Jaar - Zomerdagen (Tmax >= 25°C) [vorig jaar] 35 [27]
Jaar - Hete dagen (Tmax >= 30°C) [vorig jaar] 13 [11]